En rörmokare med lockigt hår sitter på golvet och anpassar golvvärmen genom en lucka i väggen.

Vattenburen golvvärme eller elektrisk golvvärme?

Golvvärme är riktigt skönt under fötterna, och förutsatt att det finns god isolering undertill, kan golvvärme sänka din energiförbrukning. De två vanliga typerna av golvvärme är vattenburen och elektrisk – så vilken ska du välja?

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 13.12.2023

Varför golvvärme?

Att installera golvvärme i badrum har länge varit vanligt, men nu börjar det bli allt vanligare att ha golvvärme som enda värmekälla. Golvvärme ger en lyxig känsla som höjer trivseln – och potentiellt värdet på din bostad.

Golvvärme har också den unika fördelen att rumstemperaturen kan sänkas jämfört med ett rum uppvärmt av element, för när fossingarna är varma upplevs rummet som varmare än det faktiskt är. Bara av den anledningen kan golvvärme minska energiförbrukningen. Dessutom ger det en jämn uppvärmning, till skillnad från element som ger ut värme på koncentrerade punkter.

Om det däremot inte finns tillräckligt tjock isolering under golvvärmen blir det ett ineffektivt och dyrt uppvärmningssystem som läcker värme. Och tvärtom måste golven ovanpå golvvärmen vara tillräckligt tunna, max 35 mm, för att inte golven ska blockera värmen. Det är dock ett ovanligt problem – golvvärme fungerar för i princip alla golv förutom massivt trä, som är både tjockt och värmekänsligt.

Vattenburen golvvärme – vatten som värms upp med valfri värmekälla

Vattenburen golvvärme fungerar så att varmt vatten flödar genom rör av stål, koppar eller polyeten (en slags termoplast). Om du har vattenelement hemma har du redan ett vattenburet system. Då är det enkelt att skaffa vattenburen golvvärme, men du kan även välja elektrisk golvvärme.

Vattnet i rören kan värmas upp med hjälp av el, men du har också valfriheten att använda dig av andra värmekällor. Till exempel passar bergvärme bra ihop med vattenburen golvvärme.

En stor skillnad mot elektrisk golvvärme är att vattenburen golvvärme ska gjutas in i husets betong. Det betyder också att betongplattan lagrar värmen från vattenrören. Det gör att när du vrider upp värmen på termostaten för din vattenburna golvvärme dröjer det lång tid innan du upplever värmen. Å andra sidan betyder denna tröghet att systemet håller värmen bättre.

Installationen av vattenburen golvvärme har en högre prislapp jämfört med elektrisk, men driftkostnaden är lägre. Om du till exempel bara ska installera golvvärme i badrummet kan det dröja innan den lägre driftkostnaden gör investeringen lönsam, medan om du ska värma upp väldigt stora ytor kan det vara en bra idé att välja det vattenburna systemet.

Vattenburen golvvärme är generellt ett uppvärmningssystem med lång livslängd. Du kan förvänta dig att det håller i ungefär 40 år.

Elektrisk golvvärme – direktverkande el

Elgolvvärme fungerar direktverkande, alltså genom att låta elektriska värmekablar eller värmefolie värma upp golvet, istället för att värma upp vatten som värmer golvet. Om du inte redan har ett vattenburet system är det troligen elektrisk golvvärme du ska satsa på.

Det är både enklare och billigare att installera elektrisk golvvärme jämfört med vattenburen. Du behöver inte gjuta in elektrisk golvvärme, men det är möjligt.

När du höjer värmen på elgolvvärmen märker du värmen fortare än med vattenburen golvvärme. Det finns som sagt inte samma tröghet som i vattenburen golvvärme, på ont och gott. Därför är elektrisk golvvärme särskilt smidigt för dig som ska värma upp ett fritidshus som står svalt när du inte är där.

Livslängden för golvvärme med direktverkande el är omkring 25 år.

Sammanfattning

Vattenburen vs. elektrisk

Vattenburen golvvärme:

  • Fördel: Lägre driftskostnad
  • Fördel: Kan använda andra värmekällor än el
  • Fördel: Lång livslängd
  • Nackdel: Dyrare installation

Elektrisk golvvärme:

  • Fördel: Billigare installation
  • Fördel: Snabb att reglera
  • Nackdel: Generellt dyrare driftkostnad
  • Nackdel: Oftast kortare livslängd

Får man installera golvvärme själv?

När det gäller vattenburen golvvärme är det tillåtet att göra arbetet själv, men en rörmokare bör vara inblandad och trycktesta systemet och ansluta det till en så kallad shunt eller fördelare.

Risken med att själv ansvara för installationen är att du inte kan intyga till ditt försäkringsbolag att jobbet är fackmannamässigt utfört. Om något skulle hända, till exempel en vattenläcka, kan du bli utan ersättning.

Elektrisk golvvärme får du inte lägga själv. Det är alltså inte lagligt att göra jobbet själv och låta en elektriker kontrollera det i efterhand. Allt arbete som påverkar den fasta elinstallationen i hemmet kräver en auktoriserad elektriker.

Hitta lokala rörmokare med Rörmokare.se

Om du tror att vattenburen golvvärme är rätt för ditt hus kan du använda formuläret på denna sida för att samla in offerter från rörmokare. När du anlitar hantverkare är det smart att alltid ta in flera offerter och jämföra de olika erbjudandena mot varandra. Därför finns Rörmokare.se – fyll i formuläret och få offerter från upp till 3 olika VVS-firmor nära dig.

Rörmokare.se samarbetar bara med seriösa rörmokare. Och eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund får du deras bästa priser.

Tjänsten är kostnadsfri och du väljer själv om du vill gå vidare med någon av firmorna eller inte.

Jämför erbjudanden